Change language

STORT SWING-EVENT PÅ DANSENS DAG

23.04.2015
  • ""
Benspjæt, forbudte trin og hår som Josephine Baker. Kom med til swing-eventen DANS MED DIN NABO søndag d. 26. april.

I 1920’erne satte swingdans verden på den anden ende. Med sin humoristiske tilgang til dans, vovede trin og energiske pardans var swingdansen en revolution på dansegulvene.

Nu inviterer Dansekapellet alle til at komme og prøve trinene, der omvæltede dansen. Det sker den 26. april under overskriften DANS MED DIN NABO, en stor fejring af Dansens Dag, og det er helt gratis at være med.

“Swingdans er lig med glæde, socialt samvær og overraskende dansetrin. Derfor har vi valgt at sætte spotlys på swingdansen og dedikere vores fejring af den internationale Dansens Dag til den. Vi glæder os til at byde hele København velkommen til DANS MED DIN NABO, og vise dans i mange forskellige afskygninger på scenen og i alle vores dansesale,” fortæller Cher Geurtze, kunstnerisk leder af Dansekapellet.

Til DANS MED DIN NABO kan du få en introduktion til de forskellige swing danse charleston, lindyhop og blues, og dans sammen med din nabo, din kæreste eller en helt tredje på dansegulvet i Dansekapellets smukke kuppelsal. Underviserne udvalgt blandt de dygtigste swing dansere i København, og uanset om du er nybegynder eller øvet er der noget på programmet for dig.

Trænger du til at hvile fødderne, kan du slå et smut forbi Dansekapellets styling salon. Her kan du blive charleston chick og blive klar til at erobre dansegulvet som en sand Josephine Baker.

Swing dans møder urban dance
Vil du gerne se hvordan 20’ernes swing dans ser ud, når den møder nutidens hip hop? Til DANS MED DIN NABO vil unge dansere fra Dans i Nordvest optræde med små forestilinger, hvor swing dansen trækker tråde op til urban dance i dag.

“Den energi, som swing dansen har, er meget lig urban dance, som vi har i overflod i Dansekapellet. Derfor tænkte vi, at det kunne være sjovt at give vores unge dansere den udfordring, at lave koreografier, hvor de blander de to stilarter. Jeg glæder mig til at se resultaterne,” siger Cher Geurtze.

Til DANS MED DIN NABO kan du også opleve community dance-forestillingen NABO? Her går professionelle dansere på scenen sammen med mere end 50 lokale unge og ældre i en forestilling om naboskab. Forestillingen er en del af projektet ‘Ta fat’ om Dansen’, som er støttet af Nordea-fonden.

“De medvirkende i NABO? har arbejdet hårdt i månedsvis. Det er vores første store community dance-forestilling, og det bliver spændende at se nabolaget på scenen i en forestilling om naboskab,” slutter Cher Geurtze.

DANS MED DIN NABO – Dansens dag i Dansekapellet
Søndag d. 26. april kl. 14-21
Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, 2400 København NV
Gratis adgang til danseworkshops og forestillinger. Billetter til forestillingerne kan afhentes på dagen og uddeles efter først-til-mølle.

Se mere på www.dansekapellet.dk

PROGRAM FOR DANS MED DIN NABO

DANSEFORESTILLINGER
Kl. 14.00-14.15: URBAN DANCE WITH A SWING. Forestilling af Dans i Nordvest
Kl. 15.30-16.15: NABO? Community-danseforestilling med professionelle dansere og lokale unge og ældre. Med musikere fra Det Kongelige Teater
Kl. 16.15.16.30: URBAN DANCE WITH A SWING. Forestilling af Dans i Nordvest
Kl. 17.00-17.45: NABO? Community-danseforestilling med professionelle dansere og lokale unge og ældre. Med musikere fra Det Kongelige Teater

DANSEWORKSHOPS
Kl. 14.00-15.00: Dans med din ven – Kreativ pardans for børn (3-9 år)
Kl. 14.00-14.30 – Introduktion til swingdans – Lindyhop
Kl. 15.00-15.30 – Introduktion til swingdans – Charleston
Kl. 16.00-16.30 – Introduktion til swingdans – Blues

Efter hver workshop er der fri dans i Dansekapellets Kuppelsal

SWING MASTERCLASS
(for let øvede/øvede dansere)
Kl. 16.30-18.00 – Fra charleston til hip hop med underviserne Per Rock og Kati the Cat

DANS MED DIN NABO – SOCIAL DANS
Kl. 14.00-18.00: Social Swing dans i Kuppelsalen. Med Kristians Ragtime Band og DJ SavoyVet

TAP WATER JAM SESSIONS
Kl. 18.00-21.00 House jam i Kuppelsalen. I samarbejde med Foreningen DiverCity

I ØVRIGT
Kl. 14.00-18.00: Caféen er åben
Kl. 14.30 – 17.30: Styling workshop – bliv charleston chick med Tore Munch

Forestillingen NABO? er blevet til som en del af projektet ‘Ta’ Fat om Dansen’, der er støttet af Nordea-fonden

FAKTA: SWINGDANSENS ABC
Charleston: Fra 1920’ernes Harlem i New York opstod den energiske dans Charleston, der skulle blive symbolet på årtiet “The roaring twenties”. Dansen er opkaldt efter byen Charleston i South Carolina, mens trinnene har afro-amerikansk oprindelse, og den kan danses både alene og med partner. Med sin frigørende og humoristiske stil blev charleston af mange opfattet som provokerende og amoralsk, men dansen fik stor udbredelse og gjorde dansegulvet klar til de senere swing danse.

Lindy Hop: Fra slutningen af 1920’erne blev Harlem også hjemsted for Lindy Hop, der er kendt for sin legende stil, energi og improvisation. Dansen har rødder i charleston, samt step og trin fra Harlems gader og dansehaller. Lindy Hop er lig med swingende big band jazz, glade par på dansegulvet og humoristiske trin, sving og kast.

Blues: Bluesdans er en del af swing dans familien, og har, ligesom Charleston og Lindy Hop, rødder i det afroamerikanske miljø i 20’erne og 30’erne. Efter en lang arbejdsdag mødtes danserne for at slappe af og være sammen, ofte i røgfyldte lokaler og på meget lidt plads. Dansen er let og legende, og der er ingen svære grundtrin –  det handler om samspillet mellem danserne og musikken. Der er meget få regler, alle fortolker musikken forskelligt, og derfor bliver hver dans unik.

Fra Charleston til Hip Hop: Selvom det ikke ser sådan ud med det blotte øje, er der mange ligheder mellem 20’ernes swing dans og nutidens hip hop. Begge er født ud af afroamerikansk kultur i New York, begge er et brud med den etablerede dans, der sejrede og blev mainstream,  og hos begge finder man energiske og overraskende trin. Til DANS MED DIN NABO vil unge hip hop dansere fra Dans i Nordvest gå i dialog med swing dansen, og for let øvede/øvede dansere er der en masterclass i mødet mellem swing og hip hop, mellem musik og trin fra de forskellige stilarter.